Digital Markedsføring,  Personlig

Refleksjonsnotat fra del 1

Nå har vi nådd slutten av den første delen av dette kurset. Dette innlegget er som tittelen sier – et refleksjonsnotat. Her kommer en kort oppsummering av hva jeg har lært, og hvilke konsekvenser dette har både for meg og for samfunnsutviklingen. Jeg kommer også til å gå inn på de temaene jeg mener har vært spesielt interessante og/eller viktige. 

Oppsummering:

Dersom jeg skulle skrevet en grundig oppsummering av alt vi har lært, så hadde jeg måttet gjøre som Krokan og skrive en hel bok eller to. Vi har gått inn på spennende temaer som: nettverksøkonomi, kunstig intelligens, digitale studieteknikker, blokkjeder og mye mer. Flere av disse temaene er det mulig å lese grundigere om i tidligere blogginnlegg jeg har skrevet her. Viktigst av alt, vi har lært å plassere alle disse temaene i sammenheng med hverandre. Ett spørsmål vi har måttet ha i bakhodet gjennom hele denne delen har vært: «hvordan har denne teknologien påvirket samfunnsutviklingen?». Ved å stille oss dette spørsmålet gjennomgående i hele denne delen, så har vi lært å anvende kunnskapen om teknologiene mer kritisk. I stedet for å bare kunne si eksempelvis: «kunstig intelligens er …», så kan vi videreføre dette til: «kunstig intelligens kan bli … / har påvirket … / kommer til å påvirke …». Denne evnen til å se på teknologisk utvikling i et slikt samfunnsperspektiv er det jeg mener er noe av det viktigste jeg har lært i løpet av denne kursdelen.

Bildet er tatt av meg, da jeg prøvde å organisere kaoset av informasjon som til slutt ble oppsummeringen.

Konsekvenser for meg:

Alt jeg har lært i løpet av denne delen av kurset har åpnet øynene mine for hvordan jeg må gå frem med min egen utdanning. Jeg tar nå en bachelorgrad i HR og personalledelse, men jeg kommer uten tvil til å supplementere med en master innenfor IT. Når jeg er på jobb, så er kollegene mine den viktigste delen av arbeidsdagen min og de motiverer meg til å gjøre en enda bedre jobb hver dag. Likevel har det blitt klart for meg at store deler av HR bransjen kommer til å digitaliseres ytterligere enn det den allerede har gjort. Jeg har forstått at dersom jeg ønsker å ha en fast stilling jeg kan være trygg i om 50 år fra nå, så må jeg ha en viss kompetanse innen IT. Heldigvis for meg, så har jeg fått en økt interesse for alle ting IT og nyskapning, så jeg gleder meg til veien videre. 

Konsekvenser for samfunnsutviklingen:

Jeg har nevnt tidligere WEF sitt Reskilling Initiative, dette initiativet er allerede nå kommet som en reaksjon på konsekvensene samfunnsutviklingen møter som følge av de store utviklingene innen IT. Men er dette nok? En konsekvens som dette ikke dekker er de typiske «studentjobbene» vi har i dag. Amazon har jo allerede åpnet butikker med få ansatte, og vi ser allerede at ikke alle matbutikker har de bemannede kassene lenger. Dersom disse jobbene går tapt og studenter ikke nødvendigvis kvalifiserer seg for begynnerjobbene i ulike bransjer, hvordan kommer det til å gå med dem da? Vi kan trygt si etter denne pandemien at studenter både har behov for ekstra inntekt ved siden av lånene sine og at de er utsatt. Kommer da ubetalte praktikantstillinger til å bli normalen? Eller kommer regjeringen til å innføre grunnleggende digitale ferdigheter inn som del av videregåendeutdanning? 

Uansett så kommer en viktig konsekvens til å være at vi må endre måten vi tenker på. I alle fall i sammenheng med organisering av arbeid og anvendelse av teknologi. Om et par år til kommer ikke det å bruke AI til å være nytt eller fremovertenkende, det blir normalen. Mange bedrifter kommer til å måtte videreutvikle seg enda mer enn det de har gjort til nå. Dette kommer de også til å måtte gjøre i et høyt tempo da det er stor konkurranse på IT markedet og det er alltid noen som kommer til å utvikle noe nytt. 

Interessante temaer:

Da dette er et spørsmål om personlig mening, og jeg er genuint interessert i alle temaene vi har hatt, så derfor har jeg valgt å fokusere på det temaet som skremte meg mest (og supplementere med det temaet jeg fant mest betryggende). 

Det temaet som har gjort meg mest nervøs og litt skremt for videre utvikling er filterbobler. Dog det er flere spennende måter å utnytte dette i form av digital markedsføring, så er dette noe som har en direkte påvirkning på alle som har internettilgang på politisk basis også. Jeg valgte å ikke gå inn på det politiske aspektet da jeg skrev et innlegg om dette temaet, men fenomenet i seg selv har hatt og kommer til å fortsette å ha direkte konsekvenser for mange. Jeg har ingen måte å vite hvor mange som er bevisste på dette fenomenet eller hvordan det kan påvirke dem, men jeg er takknemlig for å ha lært om dette selv da jeg nå har informasjonen jeg trenger for å være kritisk. Dette demper riktignok ikke bekymringene jeg har fått for forholdet de neste, yngre generasjonene kommer til å ha til dette, men jeg kommer uten tvil til å advokere for digital bevissthet. 

I motsetning til dette så har jeg blitt beroliget i løpet av denne delen, og det skjedde da jeg lærte om blokkjeder. Jeg har innsett at GDPR i seg selv kanskje ikke er nok til å kunne beskytte digital data, og da er det godt å vite at det finnes teknologi som faktisk er sikker. Jeg er ung nok til å håpe på en «digital revolusjon» når det gjelder teknologier brukt i det offentlige, da for å effektivisere arbeid. Likevel er jeg ikke såpass ignorant at jeg ikke ser verdien i at data blir behandlet på en trygg måte. Det å vite at teknologien som kan sparke dette i gang og likevel øke sikkerheten er både fasinerende og betryggende. 

Avslutning:

Den eneste måten jeg kan avslutte dette innlegget på er ved å si takk til Arne Krokan for opplegget han har tilbudt oss og all informasjonen han har presentert for oss. Dersom du ønsker å lese mer om hva han jobber med, så kan du se bloggen hans her. Jeg har som sagt lært utrolig mye og fått et mer realistisk bilde av hvordan arbeidsmarkedet kommer til å være i fremtiden, så nå gleder jeg meg til fortsettelsen.

Referanser:

https://www.reskillingrevolution2030.org

https://www.apollon.uio.no/artikler/2019/4_ai_intro.html

https://www.krokan.com/arne/

Jeg er en 23 år gammel jente fra Arendal, som er bosatt i Oslo. Denne bloggen er laget som del av bachelorstudiet mitt, HR og personalledelse, der jeg spesialiserer meg innenfor digital markedsføring. Her kommer jeg til å legge ut ukentlige innlegg med fokus på ulike aspekter innenfor digital markedsføring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *